Behandeling

De diensten van Dierenziekenhuis Gorinchem

Behandeling

Het stellen van de juiste diagnose en het daarop volgend instellen van een goede behandeling vereist in sommige gevallen wat meer aandacht. Hiervoor is vaak verder onderzoek nodig waaronder bijvoorbeeld urine- en/of bloedonderzoek, microscopisch onderzoek en/of röntgenfoto's. In onze kliniek kunnen deze onderzoeken in huis gedaan worden waarbij u in de meeste gevallen tijdens uw bezoek of in ieder geval dezelfde dag nog een uitslag krijgt.

Operaties

Voor diverse operatieve ingrepen kunt u ook bij ons terecht zoals bijvoorbeeld castraties, sterilisaties, keizersneden, verwijderen van bultjes, maar ook minder voorkomende operaties zoals darmoperaties of blaasoperaties. Wij zijn in het bezit van moderne gasanesthesie zodat alles zo veilig en goed mogelijk kan verlopen. In principe worden de operaties 's ochtends ingepland, tenzij het een spoedgeval is. Dit zodat de dieren onder toezicht goed bij kunnen komen en weer lopend naar huis gaan.

De operatie dieren worden 's morgens om kwart voor negen door de assistente opgenomen. Voordat de dieren onder narcose gaan worden ze eerst uitgebreid lichamelijk onderzocht door een van onze dierenartsen. Er kan een pre-anesthetisch bloedonderzoek worden gedaan om risico's van de narcose te minimaliseren. Dit is zeker aan te raden bij oudere dieren (katten en kleine honden vanaf 7 jaar en grote honden vanaf 5 jaar). Wij werken met diverse narcosemiddelen zodat wij de narcose kunnen afstemmen op uw dier. Een dier met bijvoorbeeld een hart- of nierprobleem krijgt dus een ander soort narcose dan een gezond dier.

Als de operatie klaar is nemen wij contact op met de eigenaar zodat wij u op de hoogte kunnen brengen van het verloop van de operatie. Uw dier is op dat moment nog niet voldoende wakker om naar huis te gaan. Vervolgens zullen wij een tweede keer bellen als het dier goed wakker is en naar huis mag. Wij spreken dan direct de tijd met u af wanneer u uw dier op kan komen halen.

Röntgendiagnostiek

Met behulp van een röntgenfoto kunnen we het inwendige van een dier zichtbaar maken. Röntgenfoto’s zijn zeer geschikt voor het in beeld brengen van botten, de longen en het hart en voor een overzicht van de buik van een dier. Röntgendiagnostiek is daarom ook een aanvullend onderzoek wat onmisbaar is in onze gezelschapsdierenkliniek. Door middel van echografie is het mogelijk om in de buik alle organen los van elkaar te kunnen beoordelen. In sommige gevallen heeft een echo dan ook de voorkeur boven een röntgenfoto. In onze kliniek beschikken wij over een echo. 

Laboratorium

Bloedonderzoek

In onze kliniek hebben wij de mogelijkheid tot het uitvoeren van een bloedonderzoek. Hiermee kunnen wij vaak tijdens het consult nog een beeld krijgen van de functie van een aantal organen, waaronder bijvoorbeeld de lever en nieren. Voor uitgebreidere bloedonderzoeken kunnen wij het bloed opsturen waarna de uitslag na enkele dagen naar ons opgestuurd wordt.

Urineonderzoek

In onze kliniek hebben wij de mogelijkheid om de urine van uw huisdier na te kijken. Dit kan zinvol zijn wanneer uw dier bijvoorbeeld vaak kleine plasjes doet of juist veel drinkt en daardoor veel plast. Indien u het vermoeden heeft dat uw dier last heeft van bijvoorbeeld blaasontsteking kunt u ochtendurine opvangen en dit afgeven bij de balie. Wij zullen u dezelfde dag de uitslag doorbellen en indien nodig een behandelplan opstellen.

Lukt het u niet om de ochtendurine direct te brengen? Bewaar de urine dan maximaal 3 uur in de koelkast.

Microscopisch onderzoek

Met een microscopisch onderzoek kunnen we bepaalde objecten tot 1000 keer vergroten. Hierdoor kunnen we de kleinste cellen, schimmels, bacteriën en/of parasieten vaststellen die met het blote oog niet te zien zijn. Zowel urine, bloed, huidcellen, ontlasting als tumorcellen kunnen onder de microscoop bekeken worden. Indien het verstandig is voor de gezondheid van uw huisdier om een monster onder de microscoop te bekijken, dan zal de dierenarts dit met u bespreken. Een groot deel van de monsters kunnen zij zelf beoordelen onder de microscoop, u krijgt dan dezelfde dag de uitslag.

Doorverwijzing

Onze dierenartsen kunnen veel verschillende aandoeningen bij uw huisdier behandelen, maar soms heeft een dier toch meer gespecialiseerde zorg nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan weinig voorkomende aandoeningen, aandoeningen die moeilijk te behandelen zijn, een CT-scan, of 24-uurszorg.

Wij hebben regelmatig contact met collega’s of specialisten van verschillende disciplines, waardoor ingewikkelde problemen besproken kunnen worden. Indien mogelijk lossen wij deze problemen zelf op. Soms is het echter noodzakelijk om een dier voor uitgebreidere, specialistische zorg door te sturen naar een gespecialiseerde kliniek. Hiervoor werken wij veel samen met het Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. Het dierenziekenhuis in Nieuwegein verleent zowel specialistische als spoedeisende zorg. In Nieuwegein zijn erkend specialisten aanwezig op het gebied van o.a. orthopedie, (weke delen) chirurgie, cardiologie en pulmonologie en tandheelkunde. 
De afspraken voor specialistische zorg zijn uitsluitend op doorverwijzing van uw eigen dierenarts. Indien het voor uw huisdier beter is om door een specialist gezien te worden, zal uw dierenarts u hiervoor verwijzen naar Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. Natuurlijk is het ook mogelijk dat uw huisdier beter behandeld kan worden door een specialist die niet werkzaam is bij Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. Ook dan kunnen wij uw huisdier naar de betreffende specialist verwijzen.

Euthanasie

Voor veel diereneigenaren komt er op een gegeven moment de tijd dat er een beslissing genomen moet worden over euthanasie. Dit is meestal een erg moeilijk moment wat soms ook onverwacht kan komen en ook bij de eigenaren vragen op kan roepen, zoals: wat zijn de mogelijkheden als ons dier is overleden. Een goed afscheid van uw huisdier vinden wij erg belangrijk. Wij werken onder andere samen met Dierencrematorium Rotterdam-Noord waardoor we samen met u een eventuele crematie van uw huisdier kunnen regelen.

Indien gewenst kunt u altijd vooraf contact met ons opnemen zodat u uw wensen aan ons kenbaar kan maken en wij u op een zo goed mogelijke manier kunnen bijstaan met deze moeilijke beslissing.

Terug naar De praktijk