Wij zijn open! Voor uw en onze veiligheid hebben we een aantal maatregelen genomen rondom Coronavirus. Lees hier meer.

Dierfysiotherapie

Revalidatie bij huisdieren

Dierfysiotherapie

Voor een optimaal herstel van uw huisdier werkt uw dierenarts samen met dierenfysiotherapeute Sabine Ros. Na diagnostiek, een behandeling of een ingreep door uw dierenarts kan zij u en uw huisdier bijstaan in het revalidatietraject.

Dierfysiotherapie

Dieren zijn sterk afhankelijk van hun bewegingsvrijheid. Belemmering in het bewegingsapparaat kan hen niet alleen pijn doen, maar ook humeurig en ongelukkig maken. Mensen kiezen in dit geval om zich door een fysiotherapeut te laten helpen. Dierfysiotherapie komt overeen met fysiotherapie bij mensen. Dieren met problemen van het bewegingsapparaat hebben dus ook veel baat bij fysiotherapie. Een juiste behandeling leidt tot een optimale bewegingsvrijheid met zo min mogelijk pijn.

Dierfysiotherapie kan zowel preventief als curatief worden ingezet. Curatieve behandeling zijn gericht op het genezingsproces. Blessures en stoornissen aan het bewegingsapparaat als gevolg van spier-, pees-, gewrichts- of wondproblemen zijn heel goed te behandelen en te verhelpen met dierfysiotherapie. Uw dierenarts en de dierenfysiotherapeut werken nauw samen aan het genezingsproces van uw huisdier. Als uw dierenarts één van de hierna volgende diagnoses stelt of wanneer uw dier zonder duidelijke oorzaak kreupel loopt, stijver wordt, zich minder graag laat aaien of laat borstelen, moeilijker springt of minder graag loopt, dan kan de dierenfysiotherapeut uw huisdier helpen.

Behandelingsindicaties

 • Rug- en/of halsproblemen zonder duidelijke oorzaak
 • Hernia, spondylose (vergroeiingen/verkalkingen in de rug)
 • Lumbosacrale instabiliteit (beknelling van het laatste gedeelte van het ruggenmerg)
 • Verlammingsverschijnselen
 • Incontinentie bij en na verlamming
 • Acuut letsel aan spieren, poezen, banden en gewrichten als gevolg van een blessure of ongeval
 • Pees-, slijmbeurs- en gewrichtsontstekingen
 • Revalideren na botbreuken en operaties (bijvoorbeeld ingrepen aan kruisbanden of meniscus)
 • Gewrichtsafwijkingen
 • Artrose (aandoening aan kraakbeen in gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd) en ouderdomsklachten
 • Ataxie (verstoringen van het evenwicht en bewegingscoördinatie)
 • Spierziekten
 • Verminderde sportprestaties
 • Slecht helende wonden en verkleefde littekens

Behandelingsmogelijkheden

Dierfysiotherapie kent verschillende behandelingsmogelijkheden:

 • Bewegingstherapie ter vermindering van stijfheid en ter verbetering van bewegingsvrijheid, spierkracht, stabiliteit en coördinatie
 • Massage ter verbetering van de circulatie, het normaliseren van spierspanning en het verminderen van zwellingen
 • Fysiotechnische applicaties zoals warmte, koude en licht (UV- en laserstraling), elektrotherapie en ultrageluid. Sabine maakt onder andere gebruik van de High Power Laser.
 • Behandeling gericht op wervelkolom gerelateerde klachten

Onderzoek

Naar aanleiding van de gegevens van uw dierenarts start de dierenfysiotherapeut met een eigen onderzoek. Hiervoor zal ze eerst met u in gesprek gaan, waarna ze uw huisdier observeert, onderzoekt  en specifieke testen doet om tot een juiste behandelingsplan te komen. Als de behandelingen zijn afgesloten rapporteert de dierenfysiotherapeut aan de dierenarts.

High Power Laser Therapie

Als laserlicht met een bepaalde energie en golflengte in de weefsels terecht komt, ontstaat er een proces dat "fotobiostimulatie" heet, wat betekent dat licht wordt omgezet in energie op celniveau. Deze extra energie wordt gebruikt voor het normaliseren van de cel functie, remmen van schadelijke ontstekingsreacties, stimuleren van het genezingsproces en verminderen van de pijn.

​Lasertherapie verbetert de doorbloeding in het gebied dat behandeld wordt. De aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen, en de afvoer van afvalstoffen neemt toe. Het lymfesysteem wordt gestimuleerd waardoor oedeem en vochtophopingen sneller afnemen. Het immuunsysteem wordt versterkt en de productie van endorfines (lichaamseigen pijnstillers) wordt bevorderd.

Het kan ondersteunend zijn bij klachten zoals: pees-, ligament- en gewrichtsblessures, spierpijn en verhoogde spierspanning, artrose, bevordering van herstel na orthopedische operaties, klachten aan de rug en nek en bij (traag herstellende) wonden en littekens.

Contact

Voor vragen over fysiotherapie kunt u contact opnemen met Sabine Ros of één van de medewerkers van uw dierenkliniek.

Sabine Ros Dierfysiotherapie

info@sabinerosdierfysiotherapie.com

www.sabinerosdierfysiotherapie.com

Terug naar Expertise