Lasertherapie

Voor sneller herstel

Waarom lasertherapie

Lasertherapie is een nieuwe behandelingsmethode voor een groot scala aan patiënten binnen de diergeneeskunde. Via de laserstralen wordt energie aan weefsel en cellen toegediend, wat de aanvoer van bloed en de afvoer van oedemen bevordert. Door een toename van doorbloeding komen meer voedingsstoffen, warmte en zuurstof bij het behandelde gebied. Dit zorgt voor een sneller herstel en minder pijn bij de patiënt. Lasertherapie vervangt conventionele therapieën niet, maar dient ter aanvulling van de huidige behandeling van de patiënten.

Patiënten die met lasertherapie behandeld kunnen worden

Lasertherapie kan voor diverse aandoeningen en problemen ingezet worden, zoals wonden, huidproblemen, gebitsproblemen en aandoeningen van het bewegingsstelsel. Een behandeling met een laser vermindert pijn, zwelling en ontsteking. Hierdoor herstelt uw huisdier sneller en kan het gebruik van medicatie soms verminderd, verkort of zelfs volledig gestopt worden.

Wonden

De meeste wonden kunnen uitstekend met lasertherapie behandeld worden, zoals bijt-, brand- of schaafwonden. Ook operatiewonden lenen zich goed voor een behandeling met een laser. Een wond maakt tijdens het herstel verschillende fasen door. De genezing van een wond wordt vertraagd door zwelling en infectie. Het verloop door deze fasen heen wordt sterk beïnvloed door de mate van doorbloeding van het gebied. Doordat de laser de doorbloeding stimuleert, versnelt het de afvoer van vocht uit het gebied. Dit zorgt ervoor dat zwelling afneemt en afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Zodoende neemt de pijn in het gebied ook sneller af. Ook zorgt het voor een verbeterde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Deze factoren samen zorgen ervoor dat een wond die met lasertherapie behandeld wordt, sneller geneest.

Huidproblemen

Veel huidproblemen gaan gepaard met jeuk, zwelling en pijn. Aandoeningen die zich goed lenen voor een behandeling met lasertherapie zijn onder andere eosinofiel granuloom, oorontstekingen en hotspots. Een behandeling met lasertherapie zorgt voor een snelle afname van de zwelling en ontstekings- en afvalstoffen in de huid. Hierdoor neemt de pijn, jeuk en ontsteking af. Zodoende hoeven deze patiënten minder jeuk- en ontstekingsremmende medicatie te gebruiken.

Gebitsproblemen

Katten kunnen te maken krijgen met een ernstige, pijnlijke ontsteking van hun tandvlees, ook wel gingivitis, gingivitis-stomatitis of FCGS (feline chronische gingivostomatitis) genoemd. Het zorgt voor een matige tot ernstige zwelling van de slijmvliezen rondom het tandvlees en soms ook in de keel. Lasertherapie kan de mate van ontsteking, pijn en zwelling in de bek verminderen. De kwaliteit van leven van deze patiënten kan hierdoor enorm toenemen. Soms kan zelfs ook de dosering van hun medicatie en daarmee de kans op het optreden van bijwerkingen verlaagd worden.

Ook kan lasertherapie het herstel van wonden in de mondholte bevorderen, bijvoorbeeld na een gebitsbehandeling of na trauma (onder andere een aanrijding of val van grote hoogte).

Aandoeningen van het bewegingsstelsel

Onze huisdieren worden helaas vaak getroffen door problemen met hun bewegingsstelsel. Deze aandoeningen gaan vaak gepaard met pijn en verminderd levensplezier door minder bewegingsvrijheid. Lasertherapie bevordert het herstel en verminderd de pijn bij bijvoorbeeld artrose, spondylose, peesontstekingen en hals- en rughernia’s.

Hoe gaat een behandeling met een laser in zijn werk?

Voorafgaand aan de eerste behandeling van uw huisdier, neemt één van onze dierenartsen een intake af. Tijdens dit consult legt de dierenarts het doel van de behandeling uit en spreekt met u door wat u van de behandeling kan en mag verwachten. Ook doet de dierenarts een inschatting hoe lang de behandeling zal duren. De volgende behandelingen worden door één van onze paraveterinairen uitgevoerd. Gedurende het behandeltraject kunnen zij altijd met onze dierenartsen overleggen over het bijstellen van de behandeling indien nodig.

Een behandeling met lasertherapie is veilig, maar alle aanwezige eigenaren en medewerkers dienen een speciale bril te dragen. Voor de huisdieren hebben we ook speciale brillen beschikbaar. Mocht uw dier deze brillen spannend of niet comfortabel vinden, schermen we de ogen met onze handen af. Wij maken gebruik van de M-Vet laser van ASA Veterinary. Deze therapeutische laser heeft geen risico op verbrandingen, wat bij veel andere veterinaire lasers wel het geval is.

De behandeling zelf is pijnvrij. Het is verder niet nodig om het te behandelen gebied te scheren of te ontsmetten. Wel moeten eventuele verbanden of beschermende maatregelen (bijvoorbeeld MPS-shirt of romper, sokken of schoentjes) verwijderd worden.  De behandelingsdiepte van de laser is ongeveer 2 cm, waardoor de meeste patiënten met problemen in de mondholte niet onder dwang hun mond hoeven te openen.

De duur van een enkele behandeling is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Dit kan variëren van enkele minuten tot een half uur. Tijdens de behandeling moet uw huisdier wel stil zitten of liggen, maar hij of zij hoeft hiervoor niet onder narcose. Onze medewerkers doen hun uiterste best om uw huisdier gerust te stellen. De meeste dieren vinden de behandeling niet vervelend en ze merken soms tijdens de behandeling de gunstige effecten al, waardoor ze zich vaak zonder problemen laten behandelen.

Wat kost een laserbehandeling

Het intakegesprek bij één van onze dierenartsen kost 60 euro. Vervolgbehandelingen bij onze paraveterinairen kosten 30 euro voor een behandeling van 10 minuten. Indien een uitgebreidere behandeling nodig is, hanteren we een toeslag van 15 euro per 10 minuten.

Meer informatie

Heeft u een vraag over lasertherapie, of denkt u dat uw huisdier baat bij een behandeling kan hebben? Neem dan contact op met het Dierenziekenhuis Gorinchem. Onze medewerkers staan u graag te woord!

Bent u dierenarts en wilt u een patiënt aan ons doorsturen? Of twijfelt u of uw patiënt geschikt is voor een laserbehandeling? Wij denken graag met u mee! Stuur de patiëntenkaart in via gorinchem@dierenzorggroep.nl en wij nemen zodra mogelijk contact met u op.